EL PSUC viu ES REUNEIX AMB UNA DELEGACIÓ DEL PARTI du TRAVAIL de BELGIQUE (PTB)

Peter Martens president del PTB amb Edu Navarro, Grego Delgado i Laura Sigüenza del PSUC viu

Redacció Nou Treball

En el marc de la trobada municipalista internacional “Fearless Cities” (Ciutats Sense Por) del passat 9,10 i 11 de Juny a Barcelona, el PSUC viu vam tenir una trobada amb una delegació del Partit del Treball de Bèlgica (PTB-PVDA), amb l’objectiu de fer un intercanvi de reflexions i compartir diferents punts de vista en relació a l’actualitat política local i internacional, amb especial interès en el conflicte territorial de Catalunya i en l’experiència de les confluències de l’esquerra transformadora als darrers anys a nivell municipal però també a altres nivells.

En representació del partit van assistir l’Eduard Navarro, secretari d’Acció Política i el Grego Delgado, director de Nou Treball, l’òrgan d’expressió del PSUC Viu, així com Laura Sigüenza regidora de Movem Martorell. Per part del PTB, van assistir el seu president, Peter Mertens, i una membre de la direcció del partit i del Consell Municipal d’Amberes, Lise Vandecasteele.

El PTB, el nostre referent a Bèlgica, és l’únic partit belga d’àmbit federal (la resta de partits es van dividir entre els territoris de Flandes i Valònia). Partit fundat a finals dels 60, i hereu de la tradició maoista, fins al 2008 sense cap tipus d’influència social, va ser capaç en un moment intern molt complicat de realitzar un profund debat repensant el seu model per incidir a la societat, per poder iniciar un procés de renovació mantenint els principis del marxisme, modificant en profunditat els seus mètodes de treball i comunicació, i la seva imatge per tal d’ampliar el seu àmbit d’influència, connectar amb la realitat de la classe treballadora belga i augmentar la seva presència social i institucional.

Aquest canvi radical va ser possible gràcies a una forta cohesió interna i a una estratègia a curt, mig i llarg termini molt ben definida. L’adaptació de l’estructura del partit va acompanyar aquest procés de canvis, mantenint un nucli de militància més activa, però creant espais de militància per a simpatitzants compromesos amb el PTB i per la xarxa d’organitzacions vinculades formades per diferents moviments socials, com per exemple el moviment de professionals de la sanitat Médecine pour le Peuple (Medicina per el Poble). Segons expliquen, el PTB ha passat en poc menys de 10 anys de 4,000 a 12,000 militants i simpatitzants.

De la trobada es van poder extreure reflexions molt interessants i conèixer de prop els encerts del PTB en aquests darrers anys però també conèixer els riscos i les incerteses que comporten aquest creixement tan important.

Sent conscients de les diferencies que tenen les societats de Bèlgica i Catalunya, també podem dir que va ser una trobada enriquidora per poder fer valoracions compartides de problemes o situacions, que des de la distància, poden tenir una anàlisi i unes solucions similars.

En conclusió, fem una valoració positiva de la trobada, al conèixer de primera mà l’experiència dels i les comunistes belgues, comparar les nostres realitats, des de la diferència però amb algunes similituds, i sobretot, estrènyer llaços amb altres organitzacions comunistes, en aquest cas, d’Europa.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*