«Pas a pas, nom a nom»: Primera edició de la Marxa de la Retirada a Catalunya

 

L’Associació Soci Cultural i Club Senderista La Desbandá, l’Associació Catalana d’Expressos Politics del Franquisme, l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, l’Amical de les Brigades Internacionals, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i el Memorial del Camp d’Argelès-sud-Mer EUROM (European Observatory on Memories) promouen aquest any una marxa memorial de la Retirada del 1939 seguint la principal ruta de l’exili des de Barcelona a Port Bou per l’anomenada Carretera de França.

La proposta de «De la Desbandá a la Retirada de Màlaga als Pirineus” a la seva primera edició a Catalunya pretén recuperar la memòria del exili replicant l’experiència de set edicions de la Marxa Integral de la Desbandá Màlaga-Almeria. Tal i com afirmen les diferentes entitats memorialistes «per a molts dels refugiats de la Desbandà, més de 15.000 que van ser acollits per la República a Catalunya, la retirada del 1939 va suposar el seu segon èxode».

 

Quatre etapes per la memòria

En aquesta primera edició a Catalunya la marxa tindrà quatre etapes. Una primera etapa urbana amb sortida a Barcelona, ​​passant per Santa Coloma, Sant Adrià i final a Badalona. Continuarà amb una segona etapa amb sortida a Badalona i final a Mataró i una tercera etapa amb sortida a Mataró i final a Blanes. Per finalitzar, la marxa tindrà una quarta etapa transfronterera amb sortida de Portbou i final a Colliure.

 

 

Les diferents etapes combinen recepció i acolliment dels ajuntaments i les associacions memorialistes locals i presentacions històriques de la retirada als diferents trams de la marxa. La marxa està pensada per ser accessible a tota mena de caminants proposant punts d’incorporació als darrers trams de les etapes.

Actualment es troba oberta la inscripció per als que vulguin participar a les diferents etapes. Inscripcions

 

Atres notícies destacades

El PSUC viu realitza la seva Conferència Local a Terrassa

10 mil persones al carrer sota el lema “Defensem la terra, construïm el futur”

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *