Una víctima del franquisme declara davant el jutjat per primera vegada a la història

 

Per primera vegada a la història, un jutjat espanyol pren declaració a una víctima de tortures durant la dictadura franquista. Després de la suspensió de les declaracions el 14 de juliol passat, el Jutjat d’Instrucció número 50 de Madrid ha pres declaració a Julio Pacheco Yepes, com a conseqüència de les tortures que va patir a l’agost de 1975 a la Direcció General de Seguretat a Madrid, en què van participar diferents membres de la Brigada Polític-Social, la policia política durant la dictadura. També s’ha pres declaració a Rosa García, en la seva condició de testimoni i en relació amb les tortures patides per Julio Pacheco.

Les declaracions s’han desenvolupat amb normalitat durant dues hores, aportant dades i informació els declarants sobre els fets que van ser objecte de denúncia davant el Jutjat. L’equip jurídic ha valorat positivament que “totes les preguntes han anat adreçades a aclarir els fets i continuar amb la investigació.” Durant la declaració han estat present la jutgessa titular del jutjat Instrucció número 50 i la fiscalia, així com ha assistit com a suport al anterior una fiscal adscrita a la fiscalia de sala de memòria democràtica.

El querellant, Julio Pacheco, està molt satisfet amb la declaració destacant la rellevància que té qui per fi un Jutjat prengui declaració, en el marc d’un procés penal, a una persona que va patir greus vulneracions punibles de drets humans durant la dictadura franquista. El querellante ha descrit el tracte rebut per part de la jutgessa com a “molt amable i receptiva, amb un tractament molt bo; m’he sentit molt a gust i tranquil.” Així mateix, ha expressat: “el procés segueix i jo crec que el procés seguirà. És començar ja a trencar el mur del silenci i de impunitat que tenim i que hàgim declarat avui significa que n’hi pot haver més i que podem, per fi, tenir justícia aquí a l’Estat espanyol.”

 

 

La primera de més de 100 causes arxivades

Des de CEAQUA, Amnistia Internacional, Irídia i Sira, volen destacar que aquesta és la primera declaració a una víctima de tortures durant el franquisme, en un context de crims contra la humanitat, i aquest fet és tan important com excepcional. Recorden que més de cent querelles en què es denunciaven crims contra la humanitat, crims franquistes, han estat arxivades, algunes amb posterioritat a què es promulgés la vigent Llei de Memòria Democràtica.

L’Estat espanyol actualment encara manté un marc d’impunitat general que continua impedint la investigació judicial dels crims franquistes. Per això, des de les organitzacions de drets humans volen interpel·lar al poder judicial, al legislatiu, a l’executiu i la fiscalia perquè adoptin totes les mesures necessàries i imprescindibles perquè aquest fet excepcional es converteixi en un fet habitual, en definitiva, perquè es reverteixin una vegada per totes les polítiques d’impunitat mantingudes fins a la data. A més, recorden a les formacions polítiques que les mesures legislatives adoptades fins ara no garanteixen plenament i de manera efectiva el dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició a les víctimes dels crims franquistes. Són necessàries mesures legislatives ajustades, rigoroses i molt més ambicioses, sempre d’acord amb allò exigit des del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, per revertir les polítiques d’oblit i impunitat mantingudes des que ja fa gairebé 45 anys es va promulgar la Constitució Espanyola. 

 

Comunicat conjunt de Ceaqua/Iridia/Amnistía Internacional/Sira

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *