Camarada Pita

 

El dissabte 10 d’abril de 2021 va tenir lloc l’Assemblea Constituent d’Esquerra Unida Catalunya (EUCat), culminant així el procés fundacional de l’organització, que va començar el 29 de febrer de 2020 on van escollir una direcció transitòria que ha dirigit l’organització fins a aquesta assemblea, i que fa d’ EUCat el referent d’ Izquierda Unida a Catalunya. En aquesta assemblea va ser on vaig conèixer al camarada Pita i a la seva companya M. Àngels.

Venien de Màlaga i van venir a Badalona a residir. Des d’aleshores som molts els que van compartir amb el camarada Pita i la seva companya molts moments de lluita per aconseguir millorar les condicions de vida de les classes populars. Pita era un bon camarada, un home honest i coherent, compromès i solidari amb la classe treballadora i un dels motors de la Desbandà catalana. Podríem comptar moltes històries compartides, però sense cap dubta l’experiència de la organització de la Desbandà al seu pas per Badalona serà una de les inoblidables.

Parlar de la seva trajectòria i compromís amb el PCE andalús significaria ocupar un espai massa extens, només assenyalarem que des de molt petit ja va treballar amb la gran família comunista. En un temps en que el pensament socialment dominant sembla atrapat en una pinça diabòlica pel neoliberalisme salvatge i pels identitarisme religiosos i nacionals, el camarada Pita sempre va tenir clar que lluitar pels drets i l’emancipació de la classe treballadora era la seva prioritat.

Dissabte, 30 de desembre, ens arribava la trista notícia de la seva mort a conseqüència d’un infart.

 

https://twitter.com/psuc_bdn/status/1741144872671744469

 

Els seus companys de la Desbandà, durant la cerimònia de l’acomiadament, van llegir aquest escrit que a continuació transcriurem:

“Aquest text és un homenatge al camarada Pita, un militant comunista que va dedicar la seva vida a la causa del poble. Va ser un testimoni i un protagonista de la història d’Espanya, des de la dictadura fins a la transició democràtica. Va ser un exemple de coherència, valentia i generositat. Va ser un amic, un company, un germà. La seva memòria ens inspira a seguir lluitant per un món més just i solidari.

Volguts companys i amics de la família Desbandà, avui ens reunim amb el cor ple de pesar i la ment repleta de records per retre homenatge a un home excepcional, el nostre volgut company José Manuel Luque, conegut afectuosament com a Pita. La seva partida deixa un boquet immens a la nostra Associació i als nostres cors, però també ens deixa un llegat inesborrable de passió, dedicació i lluita incansable per la recuperació de la memòria democràtica.

Pita va ser l’ànima impulsora de la plataforma unitària Màlaga Republicana, un moviment que, juntament amb valents companys com Màxim, Roberto, Antonio Fernández, Reme, entre d’altres, va segellar les llavors de la resistència a Andalusia. El seu esperit incansable el va portar a liderar el moviment estatal per la República.

El seu compromís es va manifestar en la transcendental reunió a Salobreña, que va ser el germen de la commovedora història del Club senderista i l’associació «La Desbandà». Des de les carreteres polsegoses de Màlaga a Almeria, Pita, al costat dels seus companys i companyes Isidoro, Rafa Morales, Tinent, i al nostre volgut Marcos Sedano, que lamentablement també ens va deixar, i tants altres, va portar el camí de la memòria i la justícia.

El camarada Pita parlava amb una passió contagiosa, enredant a tots al seu voltant, fins a assolir l’anhelat objectiu de posar en marxa aquest projecte en el qual portem 8 anys. I seguirem caminant, caminant amb els nostres cors i en l’ésser d’aquesta agrupació que tant et va estranyar.

Amb el seu treball, com a coordinador de projectes, Pita ha deixat una marca inesborrable en la història de la nostra associació i en la lluita pels drets fonamentals. La seva energia, il·lusió i empenta van ser el motor que ens va impulsar a perseverar fins i tot en els moments més difícils.

Avui, en aquest trist moment de comiat, recordem Pita no només com un company valent, sinó com un ésser humà excepcional. El seu llegat ens obliga a continuar la lluita, a seguir la senda que ell va portar amb tant fervor. És una alegria i un orgull haver compartit el camí amb tu.

La Desbandà ha perdut un dels seus pilars, però el seu esperit viurà en cadascun de nosaltres. Per honrar la seva memòria, comprometem-nos a continuar les tasques pendents que ens deixa, a seguir buscant la veritat, la justícia i la reparació. Que la seva empremta perduri en les nostres accions i que el seu exemple ens inspiri en cada pas que donem.

Company, pas a pas, nom a nom, has creat escola. Ens seguirem trobant a la carretera any rere any,

Que la terra et sigui lleu, volgut Pita. El teu llegat viurà en la lluita que continuarem en la teva honor.

Amb profund pesar i etern agraïment, t’estimem molt.

La Junta Directiva La Desbandà”

Hem perdut un gran company i amic, que va dedicar la seva vida a lluitar per la república, la justícia social i la democràcia. Pita va ser un referent per a molts de nosaltres, que vam aprendre del seu coratge, la seva generositat i la seva coherència. El seu llegat no morirà mai, sinó que ens inspirarà a seguir treballant per construir un món millor. Fins sempre, camarada Pita. Et recordarem amb admiració i afecte.

Pedro Jesús Fernández

 

Més articles d’opinió

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *