Ho tenim a tocar

Per Pedro Jesús Fernández

Els resultats de les eleccions generals celebrades el 28 d’abril ens confirmen que a Badalona les esquerres no només guanyaran les properes eleccions municipals, sinó que governaran.

L’any 2016, les eleccions les va guanyar En Comú Podem amb quasi el 29 % (28,81 %) dels vots emesos, mentre que el PSC se situava en segon lloc i només captava el 20 % (20,55 %) dels vots i ERC ocupava el cinquè lloc amb l’11 %. Les dretes espanyoles aconseguien situar-se en tercer lloc amb el 16 % (PP) i en quart lloc amb el 12 % (Ciutadans). El partit que llavors encara era CDC obtenia una mica més del 6 % (6,48 %) i ocupava la cua dels aspirants a entrar al consistori.

Tres anys més tard, a l’abril del 2019, els resultats confirmen aquesta tendència i només canvia el lloc que ocupen. Així, el PSC se situa en primer lloc (28,9 %), en segon lloc trobem En Comú Podem (18,74 %), ERC dóna un salt i passa a ocupar el tercer lloc (17,62 %), Ciutadans (13,62 %) supera al PP (6,47 %) i passa a ocupar el quart lloc, mentre que Junts per Catalunya (5,61 %), la nova marca de CDC, continua situant-se a la cua.

És cert que a les eleccions locals hi ha altres factors que influeixen en els resultats i els canvien. Ara bé, el que no canviarà és el fet que les esquerres guanyaran les eleccions.

És més, la divisió i multiplicació de candidatures de dretes dividirà encara més les dretes locals, la qual cosa suposarà la millora dels resultats en nombre de regidors de les esquerres. Si això arriba a confirmar-se, la incògnita serà la persona que aconseguirà el bastó de l’alcaldia.

Els millors situats són el candidat del PSC i la candidata d’En Comú Podem. La tercera opció ho tindrà més complicat, ja que com assenyalen els resultats l’opció més independentista no només tindrà més dificultats per aconseguir que la seva proposta arribi als barris, sinó que també serà la més encalçada per les dretes unionistes.

Ara el perill no és el candidat del PP, que ha perdut en aquestes generals en tots els barris de la nostra ciutat i que ha estat superat per les candidatures del PSC, En Comú Podem, ERC i, fins i tot, Ciutadans. El problema serà aconseguir arribar a un acord per part de les esquerres. En aquest cas és evident que cal anteposar els interessos de la ciutadania per sobre dels interessos partidistes. No es poden cometre els errors del passat, cal sumar per guanyar i apostar per la llista més votada de les esquerres.

Així que el més que probable és que la candidata d’En Comú Podem, Aïda Llauradó, o el candidat del PSC, Àlex Pastor, sigui el proper alcalde o alcaldessa de Badalona. Això no vol dir que s’hagi de governar sense un programa clar d’esquerres i sense la participació de totes les esquerres. Cal demostrar que els partits d’esquerres són capaços d’aparcar allò que els separa i sumar i governar per a tothom.

Són molts els problemes que hi ha a Badalona que necessiten una solució i és responsabilitat de tots, també de la ciutadania, posar-se a treballar tots plegats si no volem situar-nos en la marginalitat per sempre més. No tindrem a curt termini moltes altres oportunitats. O ens posem les piles i tots remem en la mateixa direcció o Badalona continuarà sent la ventafocs de les ciutats més grans de Catalunya. Cal un pacte de progrés per evitar les improvisacions i les picabaralles, i per definir quines han de ser les actuacions prioritàries que cal treballar. Són moltes i ja no podem esperar més.

Els dèficits estructurals que hi ha a Badalona, així com la manca d’equipaments de tot tipus -en especial educatius, socials i sanitaris-, o els problemes de la seguretat, la neteja dels nostres carrers i places, el manteniment de les zones i els espais verdes, la manca d’habitatge públic, la mobilitat… no poden continuar sense resoldre. Cal prioritzar les polítiques socials per garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom i millorar les condicions de vida de tots els badalonins i badalonines.

Badalona és una gran ciutat i els que governin han d’estar a l’altura de les circumstàncies i mirar cap al futur si es vol sortir de la mediocritat i la pobresa.

Un comentario sobre «Ho tenim a tocar»

  1. No conozco Badalona, pero me parece un muy buen análisis de la realidad existente, que al fin y al cabo, no es muy diferente a la mayoría de los Pueblos y Ciudades de nuestro País.
    Salud y República. Vota Em Comú Podem.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *