Malcolm X el 2025: La veu que el sistema no va poder domesticar

Han passat 60 anys des de l’assassinat de Malcolm X, però el seu llegat segueix més viu que mai. No és casualitat que el poder hagi intentat reduir la seva figura. El capitalisme ha intentat convertir-lo en un símbol inofensiu, una imatge en samarretes i discursos institucionals, desposseint-lo del seu missatge revolucionari.

Però Malcolm X no demanava inclusió en un sistema basat en l’opressió, sinó la seva destrucció. Va entendre que el racisme no era un problema moral, sinó un mecanisme de dominació del capitalisme per dividir i explotar la classe treballadora.

«No pots tenir capitalisme sense racisme».

Si fos viu avui, no celebraria juntes directives “diverses” en empreses que exploten treballadors, ni el simbolisme buit de polítics que diuen «Black Lives Matter» mentre financen guerres imperialistes.

Denunciaria el mateix sistema d’explotació, cridaria a l’autodefensa i exigiria l’organització revolucionària dels oprimits.

El racisme com a eina del capitalisme

«Mostra’m un capitalista i et mostraré un xuclasang.»

Malcolm X va ser clar: el capitalisme no només explota els treballadors, sinó que utilitza el racisme com una estratègia per dividir-los.

El 2025, la brutalitat policial als EUA continua evidenciant que l’Estat no protegeix la gent, sinó la propietat de la classe dominant. L’assassinat de George Floyd el 2020, asfixiat per un agent de policia a Minneapolis, va desencadenar protestes massives contra la violència policial i el racisme sistèmic. De manera similar, el cas de Breonna Taylor, una dona afroamericana morta a trets per la policia a Kentucky el mateix any, va posar de manifest la impunitat amb què els agents continuen actuant contra la comunitat negra. Aquests incidents són la continuació de la mateixa violència que Malcolm X denunciava als anys 60.

Les presons dels EUA són camps de treball forçat moderns, on la població negra segueix sent la majoria, i on les empreses privades obtenen beneficis multimilionaris amb l’esclavitud carcerària.

Malcolm X mai no va parlar de «reformar» la policia. Sabia que l’única manera de defensar-se de la violència de l’Estat és amb organització i autodefensa.

Migració i esclavitud moderna: La cara actual del neocolonialisme

«Nosaltres no som nord-americans. Som víctimes d’Amèrica.»

Els Estats Units no només oprimeixen dins de les seves fronteres, sinó que exporten la seva violència i explotació arreu del món.

Avui, els treballadors migrants són la base de l’economia nord-americana, però són perseguits, criminalitzats i assassinats a la frontera. L’extrema dreta ha intensificat les deportacions, però els demòcrates també han donat suport a lleis antimigratòries mentre es presenten com a «progressistes».

Malcolm X hauria denunciat la hipocresia del govern nord-americà, que saqueja Amèrica Llatina amb sancions i cops d’estat, i després criminalitza aquells que fugen de la pobresa que ha generat.

L’imperialisme segueix sent l’enemic de la humanitat

«L’home blanc mai podrà mantenir el seu control sobre el món sense l’ajuda dels negres i dels altres pobles de color. Això és el que hem d’entendre.»

Malcolm X va entendre que la lluita als EUA era part d’una batalla global contra l’imperialisme. La seva denúncia del colonialisme el va portar a connectar-se amb líders africans i revolucionaris d’arreu del món.

Avui, l’imperialisme nord-americà segueix la mateixa lògica:

  • Dona suport al genocidi a Palestina, finançant l’ocupació sionista amb milers de milions de dòlars.
  • Imposa sancions econòmiques criminals a Cuba, Veneçuela i Nicaragua per ofegar els seus pobles.
  • Controla governs a l’Àfrica per mantenir el saqueig de recursos com el coltan i el liti.

Malcolm X hauria estat del costat dels palestins, dels pobles que resisteixen el neocolonialisme i de qualsevol moviment que desafïi l’hegemonia dels EUA.

El capitalisme verd i la farsa de l’ecologisme corporatiu

«Nosaltres no veiem cap democràcia real, només hipocresia.»

Les mateixes corporacions que destrueixen el planeta ara intenten vendre’ns la «transició ecològica» com un negoci.

Els EUA i Europa segueixen explotant el Sud Global, extraient recursos i forçant països empobrits a vendre el seu liti, la seva aigua i les seves terres per fabricar cotxes elèctrics i bateries. El capitalisme verd no és una solució, és un nou cicle d’explotació.

Malcolm X hauria vist aquesta mentida amb claredat: el capitalisme mai no serà sostenible, perquè la seva lògica és l’acumulació infinita a costa de tot.

Malcolm X segueix sent una amenaça per al sistema

«El poder en defensa de la llibertat és més gran que el poder en defensa de la tirania.»

Els Estats Units no van matar Malcolm X per ser un líder negre, sinó perquè havia arribat a una conclusió que el convertia en un enemic del sistema: la lluita contra el racisme és inseparable de la lluita contra el capitalisme.

Si fos viu el 2025, no estaria en conferències acadèmiques ni signant acords amb polítics liberals. Estaria organitzant els oprimits, exigint la destrucció del capitalisme i defensant l’autodefensa com l’única garantia de llibertat.

Per això intenten domesticar el seu llegat. Per això només repeteixen la seva imatge i no les seves paraules. Perquè Malcolm X no demanava inclusió, demanava revolució.

💡 Malcolm X segueix viu en cada lluita contra el racisme, el capitalisme i l’imperialisme. La seva veu no va ser silenciada: és una arma en mans dels pobles que segueixen combatent.

🔴 «Si no estàs previngut, els mitjans de comunicació et faran estimar l’opressor i odiar l’oprimit.»

Article redactat per Gonzalo Sánchez, Secretari de Comunicació del PSUC.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *