Es renova el nucli del PSUC viu de SEAT

Pel nucli del PSUC viu de SEAT

 

El passat dissabte 17 de novembre, els i les comunistes vam celebrar la conferència del PSUC viu de SEAT, on vam debatre l’evolució de les contradiccions nacionals i internacionals, així com el moment que viu la indústria del nostre país i, en especial, els canvis al sector de l’automòbil. També vam aprovar el pla de treball i vam renovar la direcció del nucli del partit de l’empresa més important de la indústria catalana.

Ressaltem el perill que l’imperialisme, tant als Estats Units com a Alemanya i França a la UE, recorre cada vegada més al feixisme i l’extrema dreta per normalitzar un nou repartiment internacional en blocs i àrees d’influència davant la Xina, Rússia i altres països independents i socialistes, deixant a la llum la nova ofensiva que es prepara contra els pobles i la classe obrera.

Veiem amb preocupació com al nostre país l’oligarquia i la dreta reaccionària utilitzen sense escrúpols els seus mitjans i ressorts de poder de l’Estat per crispar la situació de Catalunya i així estendre el seu agressiu nacionalisme neofranquista. És fonamental no caure al parany de l’enfrontament xovinista que volen les dretes dels dos costats de l’Ebre. És clau desescalar la tensió nacional per trobar una sortida política, democràtica i popular.

Constatem una nova onada de deslocalitzacions i xantatges de les transnacionals (Alcoa, Opel, Ford, etc.); treuen el cap a l’horitzó i revelen la gran fragilitat de la indústria del nostre país, dominada pel capital forà i financer. La lògica capitalista agreujarà la tendència a la concentració i centralització del capital al centre i l’extensió de la submissió de la perifèria. En aquesta dinàmica desigual, les transnacionals acumularan el monopoli de les patents, la tecnologia i la investigació científica. Els canvis tecnològics de la indústria en general (indústria 4.0, digitalització, motors híbrids i elèctrics, connectivitat, producte) es donaran en una posició de debilitat, afectant especialment el sector de l’automòbil, ja que el 100 % del capital pertany a marques estrangeres en la totalitat de les empreses constructores del sector a Espanya.

Totes aquestes contradiccions tenen la seva repercussió a les grans indústries del nostre país, especialment al sector de l’automòbil, una indústria estratègica, ja que Espanya és el vuitè productor mundial. L’any 2017 es van produir prop de 3 milions d’automòbils i vehicles comercials lleugers en 17 fàbriques, que produeixen 43 models (20 en exclusiva) i generen, juntament amb la indústria de components, 300.000 llocs de treball directes i dos milions de llocs de treball indirectes (un 10 % de la població activa). A més, el sector representa al voltant del 10 % del PIB. SEAT no n’és una excepció, ja que pertany integralment a Volkswagen.

SEAT és una indústria clau a Catalunya i Espanya, per la qual cosa concentra totes les tensions socials, polítiques i sindicals que es donen al nostre país. Com que pertany al grup industrial alemany Volkswagen, també es viuen de forma directa les tensions internacionals entre les potències i els monopolis capitalistes. Per fer-nos una idea de les dimensions de l’empresa, SEAT dóna feina a més de 14 mil treballadors/es directes i desenes de milers de treballadors/es, entre externs i proveïdors, que treballen als seus centres productius i en més d’un centenar d’empreses auxiliars.

Els comunistes del PSUC ens organitzem i ens posem al capdavant, conjuntament amb el moviment sindical, per situar una alternativa favorable a la classe obrera, que s’ha de basar en la reducció i el repartiment del temps de treball sense reducció salarial, la conciliació personal i laboral, la formació en hores de treball, l’avançament de l’edat de jubilació, la utilització de la tecnologia per millorar l’ergonomia, la salut i la seguretat en el treball, la vinculació de les ajudes públiques a la participació, el control i la propietat pública en aquestes empreses com a millor garantia per aconseguir desenvolupar noves tecnologies pròpies i/o fabricar-les integralment (desenvolupament i construcció de motors híbrids i elèctrics, ja que són més sostenibles ecològicament, connectivitat, etc.).

Hem de donar la batalla política i ideològica entre la classe obrera davant els reptes i perills que tenim al davant i que vindran els propers anys. El PSUC viu de SEAT es renova per enfortir el moviment obrer i sindical, elevant el nivell de consciència i organitzant la solidaritat de classe, enfront de l’individualisme, el corporativisme i l’antisindicalisme, promovent i reforçant les CCOO de SEAT com el millor instrument en defensa de les nostres condicions de treball.

Els i les comunistes de SEAT entenem que és vital que el partit s’organitzi als centres de treball, ja que és en la producció on es viu la contradicció capital-treball amb més virulència. Cal recuperar el pes de la nostra organització entre la classe obrera per construir el nostre propi entorn en base als nostres interessos de classe, de cara a influir decisivament en la construcció de l’alternativa socialista, republicana, democràtica, obrera i popular per al nostre país.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *